Kokstad Tannlegepraksis

tannlegeskrekk-odontofobi.jpg

Undersøkelser viser at 5 til10% av den voksne befolkningen i Norge unnlater å søke regelmessig tannbehandling pga. tannlegeskrekk. Det betyr at det i Norge finnes 70.000–100.000 mennesker som ikke går til tannlegen. Du er ikke alene med å ha tannlegeskrekk, med andre ord.

Tannlegeskrekk (odontofobi)

Odentofobi (tannlegeskrekk) er en fobi som betegner en irrasjonell og overdrevet frykt for tannleger. Denne angsten, som på folkemunne kalles tannlegeskrekk, kan defineres som en hardnakket frykt for å gå til tannlegen.

Enkelte pasienter er redd spesielle deler av tannbehandlingen, eks. boring, sprøyter, lukt eller lyd. Andre forteller at de ikke kan skille ut spesielle ting de er redd - de er redd hele situasjonen. Felles er ofte en redsel for å bli utsatt for smertefulle opplevelser som en ikke har kontroll over.

"Vi har genuin interesse (og glede) av å hjelpe pasienter med tannlegeskrekk. Når vi er så heldig å få lov å være en del av kuren mot tannlegeskrekk hos en pasient, har vi en skikkelig god dag på jobben. Vi er ikke roboter, men vanlige (ufarlige) mennesker."

Hva skal du gjøre om du har tannlegeskrekk?

Det er kun 2 ting vi ønsker du skal gjøre om du lider av tannlegeskrekk. Vår er erfaring er at hver pasient er unik og krever ulik fremgangsmåte og vi er interessert i å lytte til deg og dine behov. Vi vil ta oss god tid til deg som pasient. Vi ber deg gjøre følgende:

  1. Ring oss - Slå av en prat med oss på telefon og fortell oss om din tannlegeskrekk. Dette er det vanskeligste steget, men også det viktigste. Du som pasient må ta det første steget.
  2. Treff oss - Møt opp til avtalt time hvor vi kun utfører det du ønsker. Første time er helt og holdent på dine prinsipper og du som pasient har full kontroll. Vårt mål er å få deg mest mulig avslappet i forhold til situasjonen.

Hvor vanlig er tannlegeskrekk?

Undersøkelser viser at 5 til10% av den voksne befolkningen i Norge unnlater å søke regelmessig tannbehandling pga. tannlegeskrekk. Det betyr at det i Norge finnes 70.000–100.000 mennesker som ikke går til tannlegen. Du er ikke alene med å ha tannlegeskrekk, med andre ord.

Kilde: Den norske tannlegeforening

Tannlegeskrekk - den onde sirkelen

Pasienter med tannlegeskrekk utsetter ofte sitt besøk til tannlegen så lenge som mulig, noe som ofte fører til enda dårligere tannhelse og et større behandlingsbehov enn hva som var opprinnelig nødvendig. Når en har unngått tannlegebehandling over en lengre periode, er det vanlig at en også blir redd for å få vite de dårlige nyhetene - spesielt hvor mange hull man har, hva som må gjøres, og hvor mye det koster. På denne måten blir mange fanget i en ond sirkel. Løsningen er å gå oftere til tannlegen, slik at hvert besøk, koster mindre og er mindre komplisert.

Hva kan gjøres med tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan behandles. Tannlege, eventuelt i samarbeid med psykolog, lager en plan for hvordan dette skal foregå. Ofte deles tannbehandlingen opp i små etapper som gjør at pasienten for sitt nødvendige “pusterom” før en går videre.

"God behandling vektlegger at pasienten skal få oppleve kontroll og mestring. Ofte vil dette målet kunne nås etter 5–7 behandlingstimer."
- ref. Den norske tannlegeforening

Hjelp din venn som har tannlegeskrekk?

Det er ikke uvanlig at den første kontakten etter mange års unngåelse av tannbehandling, tas av en nær slektning eller venn. Det er viktig å gi støtte og oppmuntring til å gjøre noe med tilstanden, uten å legge sten til byrden ved å bebreide.



Bestill time

Nettsted levert av: